Παραγγελίες: 210 62 20 650
Free Fax: 800 11 55552
Το καλάθι μου
Εναλλαγή Πλοήγησης

FAQ

Τι είναι η πιστοποίηση κατά FSC;

Η πιστοποίηση FSC εξασφαλίζει μια αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης των δασικών προϊόντων, επιτρέποντας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αποφασίζουν την αγορά FSC υλών και πιστοποιημένων προϊόντων, όπου υπάρχει όχι μόνο ανθρώπινο όφελος διασφαλίζοντας το περιβάλλον, αλλά και προσδίδει επιχειρηματική αξία στις επιχειρήσεις που επιλέγουν να πιστοποιηθούν.

Η FSC είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για την υπεύθυνη διαχείριση των δασών. Ιδρύθηκε το 1993 ως απάντηση στις ανησυχίες για την παγκόσμια αναδάσωση.

Η FSC είναι ένα φόρουμ που δρα ως πρωτοπόρο της παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με την υπεύθυνη διαχείριση των δασών. Συγκαλεί τα μέλη του και με δημοκρατικές διαδικασίες δίνει λύσεις σε παγκόσμια θέματα δασών και εξαρτώμενες από τα δάση κοινότητες.

Μέσα σε αυτό το φόρουμ, ακούγονται φωνές από Βορρά και Νότο, από οργανώσεις μεγάλες και μικρές, οι οποίες συνεταιρίζονται για να καθορίσουν περιβαλλοντικά θέματα, κοινωνικά επωφελή και οικονομικά βιώσιμα, για την διαχείριση των δασών και τον προσδιορισμό των εργαλείων και των πόρων που θα επηρεάσουν θετικά την κοινωνία μας.


Τι είναι το κάδμιο και που μπορεί να ανιχνευτεί;

Το κάδμιο είναι ένα μαλακό μέταλλο που υπάρχει φυσικά στο έδαφος και το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου, σε μπογιές, ηλεκτρο-επικαλύψεις και στα πλαστικά.

Τα πιο συχνά από τα τοξικά μέταλλα (Υδράργυρος, Μόλυβδος, Κάδμιο, Αρσενικό) που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, αποτελούν φυσικά συστατικά του φλοιού της γης, αλλά η αύξηση των ποσοτήτων τους στον αέρα, το νερό και το έδαφος, προκύπτει κυρίως από τη βιομηχανική ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας (ρύπανση).


Πώς εισέρχεται το Κάδμιο στο περιβάλλον;

Το Κάδμιο εισέρχεται στο έδαφος, το νερό και τον αέρα από την εξόρυξη, τη βιομηχανία.

 • Το Κάδμιο δεν διασπάται στο περιβάλλον, αλλά μπορεί να αλλάξει μορφές.
 • Τα σωματίδια Καδμίου στον αέρα μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις πριν πέσουν στο έδαφος ή το νερό.
 • Ορισμένες μορφές του Καδμίου διαλύονται στο νερό.
 • Το Κάδμιο συνδέεται ισχυρά με τα σωματίδια του εδάφους.
 • Τα ψάρια, τα φυτά και τα ζώα προσλαμβάνουν Κάδμιο από το περιβάλλον.

Πώς εκτίθεται κάποιος στο Κάδμιο;

 • Τρώγοντας τροφές που περιέχουν Κάδμιο. Χαμηλά επίπεδα Καδμίου βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα (τα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται στα οστρακοειδή και στο συκώτι και τα νεφρά των ζώων).
 • Με το κάπνισμα τσιγάρων ή την εισπνοή του καπνού των τσιγάρων.
 • Με την αναπνοή μολυσμένου αέρα στους χώρους εργασίας.
 • Με την αφή, ακουμπώντας αντικείμενα που περιέχουν κάδμιο
 • Με την πόση μολυσμένου νερού.
 • Ζώντας κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που απελευθερώνουν κάδμιο στον αέρα.

Πώς μπορεί το Κάδμιο να επηρεάσει την υγεία;

Το Κάδμιο βλάπτει τους νεφρούς, τους πνεύμονες και τα οστά. Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων Καδμίου μπορεί να βλάψει σοβαρά τους πνεύμονες.

Η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα Καδμίου στον αέρα, στην τροφή ή το νερό οδηγεί σε συσσώρευση του Καδμίου στους νεφρούς και πιθανά σε νεφρική νόσο. Άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι βλάβες στους πνεύμονες και δημιουργία εύθραυστων οστών. Το Κάδμιο και οι ενώσεις του Καδμίου είναι γνωστά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Το κάδμιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, διότι τα αναπτυσσόμενα σώματα των παιδιών απορροφούν πιο εύκολα ουσίες και το κάδμιο συσσωρεύεται στους νεφρούς επί χρόνια. Η χρόνια έκθεση σε κάδμιο μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη κακοήθη όγκων, πρόβλημα στα νεφρά καθώς και αιφνίδια κατάγματα οστών. «Ακόμη και μικρές ποσότητες χημικών ουσιών μπορεί να μεταβάλλουν ριζικά την ανάπτυξη» σχολιάζει ο Dr. Robert O. Wright, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.


Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης σε Κάδμιο;

Στο σπίτι, ουσίες που περιέχουν Κάδμιο όπως οι μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου πρέπει να φυλάσσονται μακριά από μικρά παιδιά.

Το Κάδμιο είναι συστατικό του καπνού του τσιγάρου. Αποφύγετε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και ειδικά μακριά από τα παιδιά, όπως μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση.

Εάν εργάζεστε σε χώρους με Κάδμιο, χρησιμοποιείστε όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας για την αποφυγή μεταφοράς σκόνης που περιέχει Κάδμιο στο σπίτι, με τα ρούχα, το δέρμα, τα μαλλιά ή τα εργαλεία.

Προσοχή στα προϊόντα που αγοράζετε και κυρίως στα προϊόντα που είναι πλαστικά η περιχούν πλαστική ύλη (PVC) να είναι από επώνυμους  πιστοποιημένους οίκους που να διασφαλίζουν την ασφάλεια χρήσης.


Που βρίσκεται το κάδμιο στα τετράδια και στα κλασερ;

Το κάδμιο το χρησιμοποιούσαν ως σταθεροποιητή χρώματος στα PVC πλαστικά προϊόντα ευρείας χρήσης. Το PVC είναι ένα ανθεκτικό πλαστικό υλικό με πάρα πολλές χρήσεις. Στα πλαστικά τετράδια το PVC βρίσκεται στο εξώφυλλο στο χρώμα του πλαστικού τετραδίου και στο κλασέρ γραφείου το PVC βρίσκεται στο εξώφυλλο του κλασερ στο πλαστικό χρώμα του κλασερ.  Η πιθανότητα ένα προϊόν με PVC να περιέχει κάδμιο είναι σοβαρή ειδικά αν δεν έχει αγοραστεί από μία υπεύθυνη και πιστοποιημένη εταιρεία που διενεργεί ελέγχους συστηματικά στις πρώτες ύλες που προμηθεύεται για την κατασκευή αυτών των προϊόντων.

H SKAG είναι η πρώτη εταιρία στον ελλαδικό χώρο που αντικατέστησε το 1995 το υλικό PVC με PP σε όλα τα πλαστικά κλασερ γραφείου πολλά χρόνια πριν το ανακοινώσει η ευρωπαϊκή ένωση ως απαιτούμενη διάταξη. Μάλιστα, η εταιρία χρειάστηκε να επενδύσει σε επιπλέον μηχανολογικό εξοπλισμό για αυτή την αντικατάσταση υλικού για την επεξεργασία του.

Επιπλέον, είμαστε η μόνη εταιρία που παράγει το τετράδιο Εξήγησης SUPER με PP πλαστικό και PP πλαστική διάφανη πλάγια θήκη ετικέτας.

Επιπρόσθετα, τα ΔΙΕΘΝΕΣ SUPER πλαστικά τετράδια παράγονται με PVC πλαστικό εξώφυλλο που δεν περιέχει κάδμιο, διότι το προμηθευόμαστε από πιστοποιημένους οίκους της με πιστοποίηση προμήθειας υλικών ανευ καδμίου. Παράλληλα, η SKAG πραγματοποιεί και η ίδια δειγματολυπτικά ελέγχους ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια των υλών της.


Πως μπορούμε να διαφυλάξουμε τα παιδιά μας;

Πρέπει λοιπόν εμείς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση προτείνοντας για τα παιδιά μας υλικά και σχολικά είδη που εξασφαλίζουν την ασφαλή χρήση τους και δεν εγκυμονούν κινδύνους η μελλοντικά προβλήματα.

Αγοράζοντας επώνυμα προϊόντα διασφαλίζουμε την ασφάλεια των υλικών και προϊόντων που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας. Τα επώνυμα προϊόντα έχουν ταυτότητα, μάρκα (brand name) και οι εταιρίες που τα παράγουν και τα διανέμουν στην αγορά, ειναι πιστοποιημένες για την ασφαλή χρήση των προιόντων τους διότι πραγματοποιούν συνεχής ελέγχους έτσι ώστε να εξασφαλίζουν στο καταναλωτικό κοινό την ασφαλή χρήση τους.

Το σκηνικό να είσαστε μπροστά σε ένα καλοστημένο ράφι και να προσπαθείτε να επιλέξετε μέσα από δεκάδες προϊόντα ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί σας, μήπως σας θυμίζει κάτι; Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής μας όμως; Πως οριοθετείται τελικά το καλύτερο;

Σίγουρα για ένα γονιό το καλύτερο είναι αυτό με το οποίο θα νιώθει ότι το παιδί του είναι ασφαλές όταν το χρησιμοποιεί.

H SKAG από το 2005 έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό, με τηλεοπτικές καμπάνιες και καμπάνιες ενημέρωσης των πελατών μας (τα βιβλιοπωλεία), από το 2006 συνεχώς ενημερώνοντας  το  καταναλωτικό κοινό για το κίνδυνο έκθεσης των παιδιών σε κάδμιο με την χρήση ακατάλληλων πλαστικών προϊόντων είτε  χαρτοσχολικών είτε άλλων πλαστικών  προϊόντων.

Μάλιστα η SKAG είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που άρχισε να κάνει ελέγχους με δικές της δαπάνες μέσω του επίσημου φορέα το Χημείο του Κράτους, σε όλα τα εισαγόμενα πλαστικά τετράδια που κυκλοφορούσαν τότε στην ελληνική αγορά διαπιστώνοντας ότι 9 στα 10 προϊόντα περιείχαν κάδμιο σε πολλαπλάσιο ποσοστό από το επιτρεπόμενο όριο. Άμεσα το Χημείο του Κράτους μας ενημέρωσε ότι θα αρχίσει άμεσα ελέγχους στην αγορά και ζήτησε την καθοδήγησή μας για το πότε και το που θα έπρεπε να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί.

Το αποτέλεσμα ήταν οτι μέσα σε δύο χρόνια η αγορά καθάρισε από τα βλαβερά τετράδια με κάδμιο και η Ένωση Καταναλωτών  κάλεσε την SKAG και την βράβευσε για την ενέργειά της αυτή και το πολύτιμο κοινωνικό έργο της.

Η SKAG ανελλιπώς συνεργάζεται και εισάγει πλαστικές ύλες από ευρωπαϊκούς πιστοποιημένους οίκους διασφαλίζοντας την ποιότητα των υλικών της, καθώς και την ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και των καταναλωτών των προϊόντων της.


Γιατί τα τελευταία χρόνια γίνεται αντικατάσταση  υλικού  P.V.C. με P.P. Πολυπροπυλένιο;

Διότι το Ρ.Ρ. είναι ένα βιοδιασπώμενο υλικό που διασπάται σχετικά εύκολα όταν εκτεθεί στον ήλιο και ανακυκλώνεται εύκολα σε συνθήκες ψύξης στους -40 βαθμούς. Είναι συνδυασμός υδρογόνου και άνθρακα. Η αντικατάσταση PVC με κάδμιο ειναι η βέλτιστη λύση χρήσης υλικού.

Η SKAG έχει επιλέξει να παράγει και να αντικαθιστά προϊόντα της όπου αυτό είναι εφικτό με PP, παρόλο που σαν πρώτη ύλη είναι ένα πιο ακριβό υλικό αλλά πολύ πιο ασφαλές για τον καταναλωτικό κοινό και πολύ καλύτερο για το περιβάλλον.

Powered by SOFTWeb - Adaptive I.T. Solutions © Copyright SKAG